Pietje Bell

Waarom Pietje Bell?

Als Pietje Bell nu had geleefd, dan was hij waarschijnlijk bestempeld als een “ADHD-er”.

Pietje Bell wordt regelmatig in verband gebracht met ADHD. Er wordt wel aangegeven: “de Pietje Bell’s van vroeger, zijn de ADHD-ers van nu”. Pietje Bell, de kwajongen uit de boekenserie van Chris van Abkoude (1880-1960), is in de filmversie van Maria Peters (2002) een modern lastig kind. Pietje Bell is een geromantiseerde kinderheld, die met zijn kwajongensstreken de wereld op zijn kop zet en de draak steekt met de regels van zelfbeheersing en de gedragscontrole van volwassenen maar die door zijn ontwapende charme en zijn gouden hart menigeen heeft weten te veroveren. Het is een goed joch, die het maar niet kan laten om keet te schoppen.

Een kind met ADHD is vaak lastig, moeilijk, druk, slordig of vergeetachtig maar heeft ook leuke kanten, zoals creativiteit, enthousiasme, inlevingsvermogen, geen blad voor de mond nemen en gevoel voor humor.

Met de naam Pietje Bell willen we het belang aangeven, om naast het ADHD-gedrag, oog te blijven houden voor de sterke, leuke en ontwapende eigenschappen die het kind heeft, ook al is dat niet altijd even makkelijk.

Pietje Bell op Wikipedia

Pietje Bell de film

Jongens zijn ’t, Van Pietje Bell tot probleemgeval door Angela Crott

NRC 25 november 2017: Het geheime leven van Pietje Bell

© Copyright 2020 - ADHD Praktijk Pietje Bell. Websiteontwikkeling & onderhoud: The Web Fanatics